<

Persinfo


1 maart: Een dag (extra) bewust stilstaan bij wat er goed gaat!

Al 19 jaar vindt op 1 maart de Nationale Complimentendag plaats in Nederland. Een dag waarvan het succes (i.t.t. de commerciële Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- of Vaderdagen) nu eens niet gekocht kan- en mag worden! Dus woorden in plaats van cadeau’s! Op 1 maart gaat het ‘simpelweg’ om het bewust stilstaan bij wat er in jouw omgeving allemaal (wel) goed gaat en diegenen die daar verantwoordelijk voor zijn eens (extra) jouw waardering laten blijken.

2021: Belang van (h)erkenning lijkt groter dan ooit!
‘De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’ constateerde de Amerikaanse professor en psycholoog William James al aan het begin van de vorige eeuw. “En hoe waar deze stelling is, zien we dagelijks om ons heen” aldus Hans Poortvliet, initiatiefnemer van deze dag. “Kijk bijvoorbeeld alleen maar eens naar de recente maatschappelijke en politieke ontwikkelingen wereldwijd. Een groeiend aantal burgers en kiezers wendt zich meer dan in het verleden van de gevestigde- en politieke orde af. Omdat zij zich niet of minder door hen (h)erkend en gehoord voelen. Met alle gevolgen van dien. Datzelfde gebrek aan erkenning en waardering blijft overigens ook steevast de nummer 1(!) reden waarom werknemers gedemotiveerd raken en ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en ook het merendeel van (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel dit gemis natuurlijk niet met één dagje ‘extra aandacht’ gecompenseerd kan worden, kan het, zeker nu, geen kwaad om op 1 maart weer even extra stil te staan bij het belang van persoonlijke aandacht en waardering. Zie deze dag dan ook maar puur als een jaarlijks geheugensteuntje.” aldus Poortvliet.

Toenemende internationale aandacht voor World Compliment Day!
In Nederland is #complimentendag op 1 maart al jaren trending topic. Op zich niet zo vreemd aangezien de dag een universeel emotionele menselijke behoefte aanspreekt. Reden waarom 11 jaar geleden ook gestart is met www.WorldComplimentDay.com (The most positive day in the world! Nobody wins commercially, everybody gains emotionally). Ook deze oproep krijgt elk jaar in meer landen aandacht. Vooral via Twitter @complimentday, Facebook en Instagram. Maar ook steeds meer kranten, radiostations en zelfs TV stations besteden er aandacht aan. “Hoewel niemand er commercieel wijzer van wordt is het, hoe luchtig ook, een nuttig export product” denkt Poortvliet “want veel van de hedendaagse problemen vragen immers om meer onderling begrip, respect en vertrouwen. En niets draagt daar, op persoonlijk vlak, effectiever aan bij dan een persoonlijk compliment. Hoe klein ook. Daar is namelijk ieder mens gevoelig voor”

Bijzonder! Het meest indrukwekkende ‘kado’ is niet te koop!
De Nationale Complimentendag draait dus puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die simpelweg niet te koop zijn, maar mensen (waarschijnlijk juist daarom) het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van deze dag niet gekocht kan- en mag! worden. (Zie ook 'de spelregels' op de website). Persoonlijke woorden en aandacht ‘afkopen’ met een kado is op 1 maart dus niet de bedoeling.

1 maart: minimaal drie complimenten!
Poortvliet vraagt ook dit jaar weer aan iedereen om op 1 maart aan minimaal drie mensen in zijn/haar omgeving een oprecht en welgemeend compliment te geven. “Zo creëren we, met een hele kleine moeite, met elkaar de meest positieve dag van het jaar!”

Voor meer informatie over dit initiatief verwijzen wij u graag naar: www.nationalecomplimentendag.nl.
U kunt ook bellen met: 06- 502 06 297 of emailen naar: info@nationalecomplimentendag.nl.

PS: Het is pertinent niet de bedoeling dat er producten te koop worden aangeboden in combinatie met de Nationale Complimentendag! Daar waar dit onverhoopt wél gebeurt heeft men de werkelijke waarde en uitgangspunten van deze unieke dag niet begrepen.

Nationale Complimentendag:
www.nationalecomplimentendag.nl
info@nationalecomplimentendag.nlPersbericht Contact Twitter Waardeermeer World Compliments day